nedeľa 30. augusta 2009

Lacné dvere

Súčasný trh ponúka veľké množstvo typov dverí rôznych tvarov a tiež materiálového zloženia. Od najlacnejších fóliových, drahšie lamináty dyhy, až po drahé vrstvené masívne konštrukcie. Dvere vytvárajú dobrú domácu atmosféru, no taktiež musia byť funkčné.

Ako vybrať správne dvere?
Pri výbere je dôležité uvedomiť si, na aké obdobie majú dvere slúžiť a akú funkciu budú plniť. Ak ide o často frekventované priestory s čiastočne reprezentačným účelom, nie je vhodné šetriť a treba investovať do kvalitných dverí z laťovky, alebo vrstveného masívu.

Lacné dvere alebo nie?
Ak potrebujete uzavrieť vedľajšie alebo málo používané priestory, postačia Vám aj lacné laminátové dvere, prípadne dvere fóliované z drevotrieskovým základom. Sú vhodné na uzavretie pivníc, haly alebo špajze. Ak však v snahe ušetriť osadíme lacné dvere do veľmi zaťažených priestorov, po pol roku sa môže stať že vypadajú pánty, rozpadne sa aj kľučka, dvere sa nebudú dať poriadne zavrieť a budú len čiastočne funkčné. Lacnejšia investícia sa tak nevyplatí a Vy platíte dvojnásobne.

Preto si je potrebné dobre premyslieť kam postačia lacné dvere a kde treba kúpiť drahšie kvalitné dvere.

Interiérové dvere

Správne vybrať interiérové dvere, to je hotové umenie. Škála
dverí je široká. Môžete začať starými, krásne
zrenovovanými drevenými dverami zo starého meštianskeho
domu. Sú dvojkrídlové, presklené, s leptaným sklom a
mosadznou zdobenou kľučkou. Na druhej strane môžete kúpiť za pár korún lacné dvere s oceľovou zárubňou a plastovou
kľučkou.
Musíte taktiež bezpečne spoznať dvere pravé a ľavé. Vedieť, na ktorú
stranu sa majú otvárať. A vopred sa rozhodnúť, či by nebolo lepšie,
keby sa otvárali presne na druhú stranu. Nikdy
nespravíte zle, ak sa poradíte s odborníkom.


Ak staviate dom alebo kupujete byt, správne dvere Vám už
navrhnú v projekte, ich šírku aj to, kam sa budú otvárať. Na Vás
zostáva len výber typu a vzhľad dverí – plné, presklené,
hladké, zdobené.....

Všetky interiérové dvere do domu alebo bytu by mali byť, ak už nie
rovnaké, tak aspoň navzájom vzhľadovo ladiace. Síce sú každé trochu
iné – pretože majú trochu inú funkciu. Už preto, že oddeľujú
rozličné miestnosti – kuchyňu od špajze, predsieň od zádveria,
halu od spálne apod. Nehovoriac o dverách špeciálnych:
protipožiarnych, skladacích, dvojkrídlových, zasúvacích,
balkónových, terasových a iných.

piatok 28. augusta 2009

Typy dverí

Typy dverí:

Dvere majú špecifické názvy podľa účelu. Najbežnejší variant dverí obsahuje jednu pevnú dosku, ktorá vypĺňa celý dverný otvor, zavesenú pozdĺž jednej strany, čo umožňuje otvárať jedným smerom, ale nie v druhým. Existuje veľa obmien takého základného typu, napr. „dvojité“ dvere, ktoré s dvoma nezávislými priliehajúcimi panelmi zavesenými na každej strane dverného otvoru.

* Padacie dvere sú horizontálne dvere v podlahe alebo v strope, často majú prístup po rebríku.

* Stajňové dvere sú rozdelené na polovicu. Horná polovica sa môže nechať otvorená pre kŕmenie koní a ich spodná polovica sa môže nechať zatvorená na udržanie zvierat vo vnútri.

* Hojdacie dvere majú špeciálne závesy aby sa mohli otvárať smerom dovnútra i von a sú zvyčajne odpružené, aby mohli ostať zavreté.

* Zdvíhacie dvere sú väčšinou použité v garážach. Namiesto pántov majú zdvíhací mechanizmus, obvykle s protiváhou alebo pružinou, čo umožňuje ich zdvihnutie a udržanie horizontálne nad otvorom.

* Stodolové dvere sú veľké kĺzavé dvere , ktoré zakrývajú celú stranu stodoly.

* Francúzske dvere sú dvere s okienkami po celej svojej dĺžke. Typické francúzske dvere sú poskladané z malých kúskov skla a rámčekov.

* Záhradné dvere sú dvere otvárajúce záhradu alebo dvor.

* Otočné dvere obvykle obsahujú štruktúru s aspoň štyrmi panelmi, ktoré sú spojené v centre ich osi. Tento dizajn dverí sa používa väčšinou na prevenciu prúdenia vzduchu zvonku.Tieto dvere sa často považujú za znak prestíže a pôvabu budovy.

* Automatické dvere sa otvárajú bez námahy používateľov. Na ich otvorenie stačí aktivovať nejaký senzora (snímač). Senzory automatických dverí sú obyčajne svetelné alebo tlačidlové. Herón z Alexandrie vyrobil prvé automatické dvere.

* Bezpečnostné dvere sa používajú na zvýšenie bezpečnosti budovy. Podľa ENV 1627 sú rozdelené do 6 tried bezpečnosti, 1-"jednoduchá ochrana" , 2-"základná ochrana", 3-"vysoká ochrana", 4-"veľmi vysoká ochrana", 5-"ochrana trezorového typu", 6 - "najvyššia možná ochrana".

Dvere

Dvere sú konštrukcia umiestnená v stene, ktorá umožňuje ľahký prechod z jedného priestoru do iného. Nachádzajú sa v domoch, budovách, vo vozidlách, skriniach, kabínach apod.

Účelom dverí je:

* Priechod pre ľudí, zvieratá a objekty, účelom niektorých dverí sú len situácie v prípade nebezpečenstva (núdzový východ).
* Priechod vzduchu (ventilácia).
* Vidieť a počuť, čo sa deje na druhej strane (niektoré dvere sú čiastočne alebo úplne zo skla, čo umožňuje stálu kontrolu).

Účelom uzavretia dverí je:

* Prevencia prúdenia vzduchu: redukcia vzduchového prúdenia pre efektívnu termoreguláciu (kúrenie a chladenie). Použitie dverí je nevyhnutné v chladnejších pásmach, kde by bez nich bolo kúrenie nemožné a taktiež sú dôležité pre klimatizáciu v tropických dňoch. Otočné dvere sa efektívne používajú.
* Zabezpečenie súkromia, prevencia hluku.
* Prevencia proti vypadnutiu z vozidla.
* Zamknutie kvôli bezpečnosti
* Prevencia proti požiaru. (protipožiarne dvere)
* Hygiena ( skriňové dvere chrániace potraviny pred baktériami).

Dvere sú obvykle upevnené pomocou zárubne.