sobota 5. marca 2011

Garáž a vjazdová brána na jednom ovládači

Kto býva v rodinnom dome na kraji mesta či v obci, tak sa zvyčajne bez auta nezaobíde. V jednej domácnosti sú často dve, pretože prevádzka rodiny to skrátka vyžaduje. S autom jasne vyvstáva otázka ich garážovanie. Podľa daných možností možno autá parkovať vonku pod prístreškom, ale ideálne je samozrejme zateplená garáž (najlepšie dvojgaráž), do ktorej sa vstupuje priamo z domu.

Garáž je komfortné nielen pre auto, ale aj pre nás. Nehľadiac na preventívne zabezpečenie pred zlodejmi.

Výber správneho dodávateľa

Na internete nájdeme veľa výrobcov garážových brán a pohonov vstupných brán. Ponuku študujeme starostlivo, v kľude si prezrieme všetky možnosti (materiál, typ otvárania brán, povrchovú úpravu).
Dvojstenná sekcionálne brány s povrchom Micrograin s prelisom veľmi jemné drážky. Predáva sa v šiestich rôznych farbách.

Dvojstenná sekcionálne brány s povrchom Micrograin s prelisom veľmi jemné drážky. Predáva sa v šiestich rôznych farbách.


Vždy požadujeme kvalitu, treba aj za vyššiu cenu. A to nielen u výrobkov, ale sledujeme aj kvalitu práce montážne firmy. Automatická garážové vráta a pojazdovej brány musia byť predovšetkým bezpečné! Zle odvedená práca skomplikuje prevádzku a môže dôjsť ik vážnemu úrazu. A tak hľadáme firmu, ktorá berie za samozrejmosť školenie montážnych pracovníkov, na trhu funguje viac rokov a má dobré referencie.

Záleží aj na vzhľade

Garážové a vjazdové brány majú ladiť so štýlom domu (vhodné je skombinovať vzhľad vstupných dverí, okien a fasády). Celkový dojem brány podtrhuje aj voľba povrchu.

Môžeme zvoliť robustný povrchovú úpravu alebo naopak hodvábne hladký povrch, novinkou je úprava Micrograin s jemným vrúbkovaním. Hra svetla a tieňov vyzerá zaujímavo hlavne na moderných stavbách. Obľúbená je aj povrchová úprava s povrstvením plastovou fóliou, ktorá svojou lisovanou štruktúrou a farebnosťou verne napodobňuje vzhľad dreva (obľúbené odtiene: zlatý dub, tmavý dub, orech, svetlý dub prírodný, tmavý dub Rustical, mahagón, cherry, strieborná a ďalšie farby podľa vzorkovníka RAL).

Konkrétny typ brány volíme podľa priestorových možností, druhu materiálu, spôsobu otvárania a samozrejme aj ceny. Podstatné sú aj tepelne izolačné vlastnosti, zvlášť ak je garáž pevnou súčasťou domu. Potom dobrá izolácia znamená výrazné úspory nákladov na kúrenie. Veľmi dobrá sú sekcionálne brány, ktoré sa skladajú zo sendvičových sekcií tvorených plášťom z pozinkovanej ocele a vnútornou výplňou z bezfreónovej polyuretánovej peny. Štvorstranné elastické tesnenia a podlahové tesnenie spoľahlivo chráni proti poveternostným vplyvom.

Ovládanie brány môže byť mechanické, ale jasne sa preferuje automatika na diaľkové ovládanie, keď majiteľ nemusí vystúpiť z auta (oceníme v daždi). Diaľkový ovládač funguje až do vzdialenosti 100 m. Garážové brány musia spĺňať aj bezpečnostné limity predpísané Európskou úniou. Ak napr narazí na prekážku, majú sa zastaviť a zmeniť chod na spätný.

Normovaná brány sú konštruované tak, aby nedošlo k zraneniu: treba zovretiu prstov, vsunutie ruky po stranách zárubní. Na trhu je spoločnosť oi s patentovaným záchytným zariadením proti prasknutiu lana a pružiny alebo zabezpečenia pre prípad zlomenia pružiny. Tieto patenty zamedzujú pádu krídla brány, čo je u zvisle sa otvárajúcich sekčných brán veľmi nebezpečné. Kvalitné garážové brány majú taktiež pohony s ochranou proti vypáčeniu.

Ak sa garážová brána zatvorí, zapadne zámok automaticky do dorazu vodiacej lišty. U výklopnej brány patentované blokovanie brány funguje mechanicky, teda aj bez elektrického napájania, čo oceníme pri výpadku prúdu.

Schovaný ručný ovládač

Kto otvára na diaľkové ovládanie garáž ručným vysielačom, určite zažil chvíľky, kedy vysielač nemohol nájsť a zmätene prehrabávala priehradky v aute, peňaženku alebo vlastné vrecká. Dobrým tipom je preto ručný vysielač HZS, ktorý možno v aute zasunúť do puzdra zapaľovača cigariet. Je po ruke, má kompaktnú konštrukciu, nie je viditeľný zvonka, takže sa znižuje možnosť krádeže. Ručný vysielač sa vyrába v dvoch prevedeniach: verzia HSZ1 s jednou funkciou je určená pre otváranie garážových brán, HSZ2 s dvoma tlačidlami môže ovládať aj vjazdovú bránu alebo druhú bránu.

Vhodný spôsob otvárania

Podľa spôsobu otvárania delíme garážové vráta na klasická brány krídlové, výklopné, sekčné, rolovacie alebo posuvná po koľajnici.

1. Krídlové brány sú jednoduché, ale dnes už menej používané. Zaberajú najviac miesta, z auta musíme vystúpiť, v prípade zimných závejov nás čaká pravidelné odpratávanie snehu.

2. Brány výklopné používame tam, kde sú obmedzené priestorové možnosti (často v rámci rekonštrukcie staršieho domu). Vyklápa sa celá pod strop garáže a potrebujú 10 cm výšky v priestore nad prekladom brány. Výklopné brány sú ťažšie, horšie sa s nimi manipuluje, ale zabezpečenia pred zlodejmi je bezpečnejší. Výklopné brány by nemala byť v blízkosti chodníka, aby nedošlo k zraneniu.

3. Sekčné brány sú súčasným trendom. Krídlo brány sa skladá z jednotlivých úsekov, tzv sekcií, odtiaľ ich názov. Šetrí miesto, pretože zachádzajú na vodiacich lištách rovno kolmo pod strop. Jednotlivé sekcie sa spájajú pánty, prevedenie je kazetové alebo lamelové. Sekcionálne brány sa vyrábajú zvyčajne v šírke 2 až 6 m, výška 2 až 3 m. Brána k rodinnému domu sa odporúčajú kupovať ako izolovaná (2 typy zateplenia: polystyrénové, polyuretánové). Kvalitné brány majú izoláciu aj na miestach lomu, v hornej časti drážky, čo má veľký vplyv na celkovú tepelnú pohodu vo vnútri garáže.

4. Rolovacie brány sa navíjajú na box pod stropom a sú hlučnejšie. Používajú sa na väčšie garážové otvory (šírka až 10 m, výška 8 m). Skladajú sa z lamiel vysokých cca 10-13 cm. Výška nad otvorovým prekladom musí byť väčšia, zhruba 40-65 cm.

Pohony pre vjazdové brány

Pri výbere pohonu pre vjazdovú bránu kladieme dôraz na plynulý chod, bezpečnosť a odolnosť proti poveternostným vplyvom a opotrebovanie. Zároveň je potrebné prispôsobiť pohony typu brány, jej rozmerom a hmotnosti. Základné rozdelenie: pohony na brány krídlové a posuvné (delí sa na posuvné po koľajisku alebo samonosné).

Krídlové vjazdové brány sú vhodné pre typ pozemku, kde nie je priestor pre zasunutie posuvné brány, pretože máme napr úzky pozemok. U krídlových brán volíme typ pohonu podľa veľkosti stĺpikov, na ktoré sú krídla zavesená. U krídel zavesených na stĺpikoch malých rozmerov volíme motor rovnoramenný, u väčších stĺpikov volíme motor s kĺbovým ramenom av prípade krídel zavesených priamo na stenu alebo otváranie krídel von z pozemku volíme motor podzemné.

Ďalším kritériom pre výber správneho pohonu je váha brány, sklon pozemku a klimatické podmienky. Napríklad v prípade posuvnej brány so sklonom z kopca vyberáme silnejší motor. Rovnako tak zvolíme silnejší motor u krídlové brány s väčšou dĺžkou krídla, najmä vtedy, keď je v miestach silného vetra (na kopci).

Vo vyšších klimatických polohách oceníme i ďalšie príslušenstvo, ktoré prispieva ku komfortu. Praktický je napríklad magnetický koncový spínač, ktorý nezamrzne ani v zime a posuvná brána nemá problém jazdiť po koľajniciach. Veľmi dôležité sú bezpečnostné prvky, na ktorých sa neodporúča šetriť. Patrí medzi ne blikajúci majáčik, ktorý jasne informuje okoloidúci o tom, že sa "niečo" deje.
Ručné ovládače na diaľkové otváranie vjazdové brány sú tak trochu dizajnovým doplnkom. Tu v ergonomickom tvare srdiečka.


Rovnako tak je dôležitá fotobunka, ktorá v prípade, že sa "pretne" lúč, ihneď bránu zastaví a nezrania napr. prebiehajúce dieťa, zviera. Naopak brána sa krátko pohybuje v opačnom smere. Kvalitný pojazd tiež pred uzavretím pozvoľna pribrzdí, takže je doraz tichý. Dobré pohony sú vždy odolné voči poveternostným vplyvom a nevyžadujú údržbu (vyhneme sa olejovanie alebo premazávanie). Pri výpadku prúdu môžeme bránu bez problémov núdzovo odistiť a ručne otvoriť.

Pohony sa predávajú v nenápadnom dizajne, niektoré majú aerodynamické tvary a vstupnej bráne neuberajú na kráse.