piatok 28. augusta 2009

Typy dverí

Typy dverí:

Dvere majú špecifické názvy podľa účelu. Najbežnejší variant dverí obsahuje jednu pevnú dosku, ktorá vypĺňa celý dverný otvor, zavesenú pozdĺž jednej strany, čo umožňuje otvárať jedným smerom, ale nie v druhým. Existuje veľa obmien takého základného typu, napr. „dvojité“ dvere, ktoré s dvoma nezávislými priliehajúcimi panelmi zavesenými na každej strane dverného otvoru.

* Padacie dvere sú horizontálne dvere v podlahe alebo v strope, často majú prístup po rebríku.

* Stajňové dvere sú rozdelené na polovicu. Horná polovica sa môže nechať otvorená pre kŕmenie koní a ich spodná polovica sa môže nechať zatvorená na udržanie zvierat vo vnútri.

* Hojdacie dvere majú špeciálne závesy aby sa mohli otvárať smerom dovnútra i von a sú zvyčajne odpružené, aby mohli ostať zavreté.

* Zdvíhacie dvere sú väčšinou použité v garážach. Namiesto pántov majú zdvíhací mechanizmus, obvykle s protiváhou alebo pružinou, čo umožňuje ich zdvihnutie a udržanie horizontálne nad otvorom.

* Stodolové dvere sú veľké kĺzavé dvere , ktoré zakrývajú celú stranu stodoly.

* Francúzske dvere sú dvere s okienkami po celej svojej dĺžke. Typické francúzske dvere sú poskladané z malých kúskov skla a rámčekov.

* Záhradné dvere sú dvere otvárajúce záhradu alebo dvor.

* Otočné dvere obvykle obsahujú štruktúru s aspoň štyrmi panelmi, ktoré sú spojené v centre ich osi. Tento dizajn dverí sa používa väčšinou na prevenciu prúdenia vzduchu zvonku.Tieto dvere sa často považujú za znak prestíže a pôvabu budovy.

* Automatické dvere sa otvárajú bez námahy používateľov. Na ich otvorenie stačí aktivovať nejaký senzora (snímač). Senzory automatických dverí sú obyčajne svetelné alebo tlačidlové. Herón z Alexandrie vyrobil prvé automatické dvere.

* Bezpečnostné dvere sa používajú na zvýšenie bezpečnosti budovy. Podľa ENV 1627 sú rozdelené do 6 tried bezpečnosti, 1-"jednoduchá ochrana" , 2-"základná ochrana", 3-"vysoká ochrana", 4-"veľmi vysoká ochrana", 5-"ochrana trezorového typu", 6 - "najvyššia možná ochrana".