streda 27. apríla 2011

Potrebujete ľavé alebo pravé dvere?

Viete ako zistíte či potrebujete ľavé alebo pravé dvere? Pri objednávke tohto tovaru je nutné poznať nielen správne rozmery, ale aj správne určiť stranu - pravú či ľavú.

Ľavé a pravé dvere
Pri nákupe dverí je treba vedieť niekoľko dôležitých detailov. Okrem toho, aby sme vybrali správnu šírku a pokiaľ to nie sú dvere typizované, potom aj správnu výšku, je potrebné rozlíšiť či potrebujeme dvere pravé alebo ľavé.



Pri určovaní strany dverí sa musíme postaviť tak, aby sme videli pánty - čiže na tú stranu, kde sú pánty inštalované do zárubní. Dvere sa potom musia otvárať smerom k nám. V prípade, že pánty sú po ľavej ruke sú dvere ľavé, v opačnom prípade ide o dvere pravé. Dvojkrídlové dvere rozlíšime bezpečne podľa zámku. Ak stojíme pred nimi, otvárajú sa k nám a zámok je vľavo sú to dvere ľavé, so zámkom vpravo sú dvere pravé.

Zárubne
Strany zárubne sa určujú rovnakým spôsobom. Odporúča objednať dvere aj zárubne od jedného výrobcu. U rôznych výrobcov sa môžu rozmery líšiť. Hrúbku zárubne objednávame na konečnú úpravu sily múru (merané vrátane omietok alebo obkladov).

Stavebný otvor prekryje golier zárubne cca 30 mm po obvode steny. Preto je potrebné mať stavebný otvor čo najpresnejšie (dotiahnutá omietka alebo obklad zároveň s hranou stavebného otvoru po celom obvode z oboch strán steny).